Haptonomie
Het woord haptonomie is afgeleid van de Griekse woorden ‘hapsis’ ( gevoel, tast) en ‘nomos’ ( regel, wet). Het gaat over jouw gevoel en gevoelsleven, maar ook over de wisselwerking/ contact tussen jou en jouw omgeving.
De aanraking speelt een belangrijke rol binnen de haptonomie, omdat de aanraking de meest directe vorm van communicatie is. De aanraking kan veel duidelijk maken over jezelf en over de ander en is heel belangrijk voor een goede emotionele ontwikkeling.
Bevestigende aanraking / contact
Vanuit de ontwikkelingspsychologie is bekend dat aanraking essentieel is voor een normale kind-ontwikkeling. Deze aanraking moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ze zal “bevestigend”moeten zijn. Dit betekent dat het kind voelt dat hij er mag zijn, met zijn of haar minder aangename kanten.
Vertrouwen
Het kind zal zich durven laten zien en durven zeggen wat hij voelt en denkt. Het leert vertrouwen te krijgen in zijn directe omgeving. Hierdoor groeit zijn eigen vertrouwen en daarmee de levenskracht. Het kind, later de volwassene, zal met meer veerkracht de alledaagse dingen het hoofd kunnen bieden.
Balans
Ook tijdens de volwassenheid is het contact met jezelf en jouw omgeving belangrijk om het leven te durven leiden dat past bij jouw gevoelens en gedachten. Er is balans tussen verstand en gevoel.
Voor geïnteresseerden is er meer informatie te vinden via de volgende link: www.haptotherapeuten-vvh.nl