Doelgroepen
Bij alle doelgroepen richt de haptotherapeutische begeleiding zich in principe op het verkennen en verhelderen van het gevoelsleven van de cliënt en wat dit concreet betekent in zijn of haar leven.
Haptotherapie voor volwassenen en ” de jongvolwassene”
In contact met de haptotherapeut doet de cliënt ervaringen op d.m.v. gesprek, bewegingsoefeningen en aanraking, zodat voelbaar gemaakt kan worden wat er leeft en wat dit betekent in relatie tot zijn omgeving. Welke keuzes gemaakt worden en welke niet. De therapie is voor mensen vanaf 12 jaar en ouder. Zie hier voor verdere informatie.
Relatiebegeleiding op haptonomische basis
Relatieproblemen zijn vaak het gevolg van een verstoorde communicatie binnen de relatie. Deze relatie kan er één zijn tussen partners, maar ook bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen.
Binnen de haptonomische begeleiding kijken we met name naar de affectieve communicatie en niet zo zeer naar de technische woordelijke communicatie. De therapeut probeert de problemen die binnen een relatie spelen niet alleen te laten benoemen, maar ook voelbaar en tastbaar te maken bij de partners.
Thema’s Beide partners kunnen aan den lijve ervaren hoe een ieder omgaat met thema’s als grenzen, vrijheid en afhankelijkheid, afstand en nabijheid, conflict of harmonie, leiden of volgen, verstand/ gevoel.
Intimiteit en vertrouwen spelen hierbij een belangrijke rol
Eigen verhaal Iedere partner afzonderlijk heeft zijn eigen rugzak te dragen. Inzicht krijgen in elkaars rugzak en wat dit voor consequenties heeft binnen de relatie kan o.a. een begin zijn van het loslaten van vastgeroeste patronen om zo nieuwe mogelijkheden te ontdekken.